Dé Nederlandse Podcast over Gitaren

dinsdag 30 juni 2020

De do’s-and-don’ts van een quarantainegitarist


De quarantainemaatregelen, we beginnen er al een beetje uit te kruipen. Maar het leven kan nog niet verder gaan zoals het vroeger ging, ook niet voor een band. Maar wat kan wel en wat kan niet? En waar moet je rekening mee houden?



Door Quintijn van Hees
Online repetities
De veiligste optie is natuurlijk online oefenen. Maar met de standaard videobelmogelijkheden is dat niet mogelijk. Zoom, Teams en Discord hebben een vertraging in de lijn zitten waardoor je niet samen kunt spelen. Gelukkig zijn er meerdere opties speciaal ontwikkeld voor het samen repeteren met je band. Die opties zijn  ‘live’ maar niet ‘real-time’. Daarmee bedoelen ze dat de audio wel live wordt doorgestuurd, maar niet zo snel mogelijk. Ze geven alle muzikanten dezelfde vertraging. Daardoor klopt de timing van iedereen en kan je wel samen spelen.


Een paar opties zijn:
·        - Jamulus
·        - JamKazam
·        - Jamr
De platformen hebben verschillende gradaties in opties. Sommigen zijn simpeler en andere kan je veel meer aanpassen naar jouw smaak. JamKazam is namelijk heel gelikt. Het programma ziet er heel strak en mooi uit, maar de opties zijn wat minder. Maar daarom perfect als je elkaar gewoon op de juiste timing wilt horen en verder niet te veel gedoe eraan wilt hebben. Jamulus is nog simpeler. Het is een klein programmaatje op je computer en doet eigenlijk niks anders dan het geluid doorgeven. Maar als dat alles is wat je nodig hebt is het genoeg.

IRL oefenen
Kan je band het toch niet laten om live te oefenen? Als de omstandigheden het niet te riskant maken is dat natuurlijk de prettigste optie. Stap één van live oefenen is duidelijk met je band praten over eventuele symptomen die je hebt, dat moet voor elke repetitie. En natuurlijk blijf je thuis als je je ziekjes voelt. Je kan beter een repetitie thuis blijven als dat toch niet nodig was, dan dat je je hele band ziek maakt. Maar er zijn nog een paar dingen die je als band kan doen om de risico’s te verkleinen als je samen in één hok oefent.

Hygiëne
Zorg ervoor dat het repetitiehok ontsmet wordt voordat de band begint en nadat de band weg is. Deze last zal helaas vallen op de eigenaar van het hok of degenen die als eerste binnen is. Denk aan het ontsmetten met alcohol. Deurklinken, tafels, de mixtafel en andere plekken waar je vaak met je Handen aankomt. En vergeet alsjeblieft de microfoon niet!
Als je band er is moet je er op letten dat iedereen zijn handen wast voordat je echt gaat beginnen. Probeer alle muzikanten met twee meter van elkaar af te laten spelen. In het openbaar is het anderhalve meter, maar omdat je nu langere periodes in iemands aura staat moet je de afstand vergroten. Ook zul je echt alleen met je eigen instrument moeten spelen. Dus niet even de baslijn voordoen op andermans basgitaar. Als je deze tips volgt ben je al een heel eind met het minimaliseren van de risico’s. Maar blijf altijd alert op kansen om het risico nog kleiner te maken.

Maar wat kan je wél doen
Het gaat natuurlijk niet alleen om wat niet mogelijk is, probeer ook de kansen te zien. Waarschijnlijk heb je door quarantaine meer tijd om handen om andere dingen te oefenen. Kijk toch nog eens naar die ene techniek die je eerst maar niet onder de knie kreeg. Misschien kom je nu verder met extra oefening. Er zijn allemaal gratis onderwijsbronnen zoals YouTube. Of ga je kennis verbreden. Ga bijvoorbeeld eens een poging doen om een nummer zelf te schrijven. Kijk online naar tips om dit te doen en schrijf je een slag in de rondte. Of ga je meer bezighouden met de technische kant. Duik in de mogelijkheden van je opname- of mixprogramma. Als je daar een betere grip op hebt kan je sneller en prettiger werken. En je maakt indruk op de rest van de band met je nieuwe skills. Of ga juist dieper in jezelf kijken en ga je stijl onderzoeken. Welke stijl luister ik graag? Welke stijl speel ik? Is dit echt de muziek die ik wil maken? Of wil ik juist muziek maken die nog helemaal niet bestaat! Probeer eens wat! Neem jezelf op en ben kritisch, wie weet ontdek je een hele kant aan jezelf die je nog niet kende. Probeer alleen wel een identiteitscrisis te vermeiden.

Denk ook aan de mensen om je heen
Schrijf eens een leuk liedje en stuur die naar de mensen om je heen en laat ze zo weten dat je aan ze denkt. Dit werkt altijd goed bij oma’s. Maar ook de cafés waar je vaak langs gaat of zelfs optreedt hebben het zwaar. Probeer hun een hart onder de riem te steken en ze te promoten op internet. Of misschien nog praktischer, steun ze financieel. Iedereen heeft het zwaar nu, jij misschien ook. En alsjeblieft let in eerste instantie op je eigen financiële gezondheid. Maar als je het allemaal wel redt kan je denken aan manieren om de lokale horeca te steunen. Je kan bijvoorbeeld het geld voor tickets niet terugvragen maar ze bewaren voor een ander optreden. Of je kan een tegoedbon kopen van je favoriete café. Op deze site kun je tegoedbonnen kopen voor lokale horecaondernemingen zodat hun inkomen niet helemaal doodslaat tijdens de quarantaine. En als het café het overleeft houden ze misschien een plekje voor je band vrij op hun setlist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten